Maandag

Maandag: “Er ontstaat chemie”

De kop is eraf in de BIMCaseweek 2007. Na een vroege aftrap met stimulerende woorden van Bouwend Nederland-voorzitter Elco Brinkman en van ontwerper-futuroloog Rudolf Das, kon de benodigde hard- en software worden geïnstalleerd. De uren die overbleven zijn goed benut, zo bleek tijdens de plenaire bijeenkomst aan het einde van de dag. In drie groepen hadden de deelnemers zich gestort op het eerste deel van de opdracht: de conceptmodellen.

 

Er was hard gewerkt door de architecten, modelleurs, bouwkostendeskundigen en alle andere specialisten die deelnemen aan de BIMCaseweek. Na een korte kennismaking gingen mensen samen aan de slag en het is natuurlijk de vraag waar dat toe leidt. Tijdens de afsluitende bijeenkomst van deze eerste dag was men zeer positief over de samenwerking. “Er ontstaat duidelijk een chemie binnen de groep”, in de woorden van één van de leiders van de projectgroepen.

 

De stad

Het eerste projectteam dat zijn werk presenteerde, legde een concept neer met de naam “de stad”. De brug werd gecombineerd met een aantal eilanden waar de bebouwing op wordt gerealiseerd. De stad moet in het teken staan van avontuur en is er een eiland ingepland voor een groot hotel.

 

De heuvels

Het tweede team stelde een concept voor met de titel “de heuvels”. Het concept van getrapte bouwlagen op een brug had veel overeenkomsten met de ideeën van Rudolf Das. De teamleider merkte op dat gedurende de dag steeds weer nieuwe ideeën uit de groepsleden naar boven kwamen die een aanpassing van het ontwerp nodig maakten. Dat zorgde ervoor dat de presentatie vooral bestond uit schetsen. Het illustreerde echter heel duidelijk hoe uit de samenwerking binnen het team verloopt en hoe de leden elkaar steeds inspireren en men daardoor tot nieuwe en verdergaande inzichten komt.

 

Het icoon

Team drie had haar voorstel “het icoon” genoemd. De stad Rotterdam kent een aantal iconen en met deze bewoonbare brug voegen we daar één aan toe, zo was de gedachte. In dit ontwerp is duidelijk een scheiding aangebracht tussen de stedelijke kant en de meer landschappelijke kant van de oeververbinding. Het is een constructie met opvallende uitkragende delen en doet enigszins denken aan de opvallende geluidsmuur langs de A2 bij Utrecht.

 

Integraal werken

De opdrachtgever Gemeentewerken Rotterdam was onder de indruk van de hoeveelheid werk die was verricht op deze eerste dag en het enthousiasme waarmee de deelnemers aan het werk zijn gegaan. Er moet wel meer vanuit de gedachte van integraal werken worden gewerkt, zo benadrukte Wim Scheele van Gemeentewerken. “Het gaat meer dan om het bouwen van alleen woningen op een brug, het moet een attractie worden.”