Interview donderdag 5 juni

De sfeer na drie dagen BIMCaseweek

3D Beyond is een team met veel denkers in plaats van doeners. Het team is druk bezig om alles er zo goed mogelijk uit te laten zien en denkt goed na voordat er stappen worden ondernomen. Een paar leden uit het team vertellen hoe het is om deel uit te maken van 3D Beyond.

Systems Engineering-BIM Specialist Douwe Bosma van 3D Beyond vindt deze week heel erg leuk door de verschillende soorten mensen. “Deze week heb ik met veel verschillende soorten disciplines gewerkt. Ons team is in balans doordat we niet één soort type mens in het team hebben.”

Voor BIM specialist Frank Wolbertus is het de tweede BIMCaseweek. Vorig jaar deed hij ook mee. Maar dat was een hele andere beleving volgens hem. “Vorig jaar zaten er meer doeners in het team. Zelf ben ik ook zo’n type dus daarom is het dit jaar ook leerzaam voor mij.” Om aan het einde van de week als winnaar uit de bus te komen is volgens hem niet het belangrijkste doel. “Het doel is om te leren en wijzer uit deze week te komen. Vorig jaar deden wij echt mee om te winnen, maar dit jaar wil ik vooral veel leren.”

Het team van de bevers, Bimcovery, is op dag 3 weer druk in de weer achter de computer. Hoe is de sfeer in het team drie dagen intensief samenwerken?

Volgens teamcoach Hermie Heijnen heeft het team meer vertrouwen in de niet strakke organisatie. “Bijna de helft van het team is proactief. Ik had dat al voorspeld aan de hand van het model van Belbin. Sinds dinsdag tot nu is het vertrouwen gegroeid dat het resultaat ook bereikt kan worden met een zelf organiserend team.”

Het team heeft zich, volgens Thijs Hajee, de afgelopen dagen intern gelijkwaardig ontwikkeld. “De groep is heel divers. De personen met de grote mond zijn wat stiller geworden de afgelopen dagen. De stillere mensen, daarentegen, zijn wat meer op dreef aan het komen. Dat is leuk om te zien.” Thijs doet dit jaar voor het eerst mee, maar heeft eerder al in het panel en in de organisatie gezeten. “Nu zelf mee doen met de week vind ik heel leuk. In plaats van een beetje rondlopen en kijken wat de teams aan het doen zijn, moet ik nu zélf laten zien wat we aan het doen zijn. Daar is bijna geen tijd voor, merk ik.”

Net als Thijs, vindt ook Jeroen Burgers van Bimcovery het leerzaam om mee te doen. “Ik ben nu nauwelijks bezig met mijn eigen discipline, wat heel leuk en leerzaam is.”