Interview dinsdag 3 juni

Interview met Anouska Hameetman en Marianne van der Horst.

De 38 deelnemers zijn over het algemeen van het mannelijke geslacht, maar de vrouwen in deze mannenwereld zijn ook aanwezig: Anouska Hameetman en Marianne van der Horst. Een mooi moment om deze twee dames even in het zonnetje te zetten.

 

Anouska Hameetman (25) werkt sinds 2 jaar bij IMd Raadgevende Ingenieurs als constructeur. IMd werkt al zeven jaar met 3D modellen maar dan vooral in de het voortraject en de ontwerpfase. “We werken vaak samen met architecten en af en toe installateurs. Wat na de ontwerpfase gebeurd daar komen wij nog niet mee in aanraking.” Ze wil daarom deze week leren waar de kansen liggen. Ze kan namelijk al omgaan met 3D modellen en de techniek. Alleen de invulling en de wensen van andere partijen zijn nog onbekend.

Ze verwacht niet dat IMd na deze week gelijk iets met de opgedane kennis kan doen. “We zitten nog in de ontwerpfase. Ik hoop deze week mijn blikveld te kunnen verbreden en meer kennis op te kunnen doen van andere partijen.”

Het team Beyond 3D waar ze in zit is volgens haar goed gestart. “We hebben een helder beeld van waar te naar toe willen. Actieve input in het 3D model hebben we nog niet, dat zweeft nog een beetje.” Het team mist concrete informatie en daarom voelt het alsof het team nog niets heeft bereikt.

Dat Hameetman één van de twee vrouwen is in BIMCaseweek vol met mannen is voor haar niets nieuws. “In de constructeur wereld is dat al zo. Maar ook vanuit mijn studie en middelbareschooltijd herken ik het.” Ze heeft niet het gevoel dat zij bevoor- of benadeeld wordt. “We hebben samen wel een actieve rol en we laten ons ook wel horen. Of dat een stukje is vanuit het vrouw zijn weet ik niet.”

 

Marianne van der Horst is als bouwkundig project engineer werkzaam bij Vibes. Ze zit in het team Beyond 3D. Ze is aanwezig bij de BIMcaseweek, omdat ze is gevraagd vanuit het bedrijf waar ze werkt. “Eerst was ik een beetje angstig om mee te doen, maar ik vind het heel erg leuk. Je leert ontzettend veel. Het is de eerste keer dat ik mee doe ook.”

De eerste dag is zwaar, maar ze heeft al veel geleerd. “Ik verwacht dat we lange dagen gaan maken. We hebben de lat hoog gelegd, dus ben ik benieuwd of we het ook gaan waarmaken.” Marianne heeft er wel vertrouwen in dat Beyond 3D niet teleur zal stellen. Het samenwerken met mensen uit verschillende takken vindt ze het leerzaamst. “Ik heb nu op de eerste dag al allemaal programma’s voorbij zien komen die ik niet kende. Het leuke is dat ik ook kennis bezit die anderen hier niet hebben. Zo kun je elkaar helpen.”

Anouska en Marianne zijn de enige twee vrouwen in de teams. “Ik ben gewend om met mannen om te gaan, dat heb ik op mijn werk ook. Ik heb er nooit moeite mee gehad. Ik was vroeger ook altijd het enige meisje, omdat de meeste jongens een natuurpakket hebben op de middelbare school. Het is niet nadelig óf voordelig, het is gewoon zo.”