Dagverslag woensdag 4 juni

Bimcovery maakt een inhaalslag
12:00
Al vanaf 08.00 uur zijn de teams weer druk bezig om het hoogste BIM-gehalte te halen. De plotter is inmiddels ook al volop gebruikt om de logo’s van Bimcovery en 3D Beyond uit te printen. Deze hangen nu in de werkzaal na de kritische noot van Jan Kees Pikkaart om de plotter ook daadwerkelijk te gebruiken.

Beyond 3D heeft de naam veranderd naar 3D Beyond door een opmerking van panellid Theo Ockhuijzen. De naam Beyond 3D bestond al op Twitter en daarom heeft het team besloten om deze te veranderen.

Buiten ziet het landgoed er maar somber uit door de regen die naar beneden valt. Binnen is het door de warmte van afgelopen dagen wel een beetje benauwd. Door de werkuitdagingen hebben de deelnemers hier maar nauwelijks last van.

Waar 3D Beyond harde afspraken heeft over tijdstippen van overleg komen de leden van Bimcovery bij elkaar wanneer dat uitkomt. Als iemand een moment nodig heeft dan spreekt hij dit uit, er wordt continu bijgestuurd.

12:30
Na een korte lunch gaan alle deelnemers weer ijverig aan de slag. De computers krijgen geen rust, de smartboards draaien overuren en de plotter krijgt steeds meer opdrachten binnen.

De banners van alle bedrijven staan inmiddels ook allemaal in de zaal waar vandaag tegelijkertijd het BIM Open congres plaats vindt. De tips die de jury gistermiddag heeft meegegeven aan de teams worden vandaag uitgewerkt. Volgens voorzitter van het panel Jaap Kolk zijn de teams voortvarend bezig.

12:50
Het organisatorisch goede team 3D Beyond houdt een kort overleg. Het schema wat het team gisteren heeft opgehangen aan de muur wordt aangepast door planner Ferry Kamerman. Naast het schema hangen ook de wow momenten van het team: de groepsfoto, het model geplaatst in GIS en gecombineerd met weggeluid. Tijdens het overleg komt naar voren dat een paar teamleden overlopen. Er worden problemen opgelost omdat er teveel op één persoon komt te liggen.

13:30
Het benauwende klimaat begint toch lastig te worden voor de teams. Door Bimcovery wordt er verzoek gedaan om de airco aan te doen. Buiten regent het dat het giet. Maar binnen merken de deelnemers nog niets van deze verkoelende regen.

Bas Spaan van Bimcovery komt naar het panel toe om te vragen of het team goed op weg is. Volgens het panel heeft Beyond 3D nu last van kleine irritaties doordat er te weinig inhoudelijke kennis is. Bij Bimcovery zit dat wel volgens de jury maar heeft juist een tekort aan mensen die voor de klas kunnen staan.

14:00
Het huidige model van Bimcovery is compleet. Op dit moment komen allebei de teams bij elkaar om af te strepen wat er af is.

Het panel wil meer schema’s zien en meer informatievoorziening. Allebei de teams komen niet veel verder. Team 3D Beyond heeft het panel erbij gehaald. Ze hebben een nieuwe ontwikkeling in hun proces bereikt. Ze hebben ervoor gezorgd dat ze hun model kunnen koppelen aan Excel. Zo brengen ze het model naar de oude omgeving.

15:15 Het oordeel van het panel
Het panel komt weer bijeen om de dag te bespreken en de sterren uit te delen. Het valt het panel op dat de teams intern nog te weinig vast leggen. Team 3D Beyond zit volgens het panel heel erg op de levenscyclus van het gebouw. Het panel mist nog bepaalde informatie. De teams hebben nog geen overzicht van het model geproduceerd. Het panel ziet dat de teams bezig zijn met het vullen van het model en dat ze het model rijker willen maken. Ze zien dat ze er cases aan hangen, maar ze kunnen nog niet laten zien wat ze er mee willen doen. Het panel wil zien wát het team in het model stopt en waarom ze dat doen. Het panel is niet betrokken bij de wow-momenten van 3D Beyond, terwijl ze wel zien dat ze deze momenten hebben beleefd door de posters die het team aan de muur heeft gehangen. Een tip van het panel is: deel je wow-momenten, zet het op de projektplek!

Het panel vindt dat de teams het panel meer als klant moeten zien. De teams verplaatsen zich nog te weinig in de gebruiker. Allebei de teams vertellen nog niet precies wat hun plan precies inhoudt. Het panel vraagt zich af wat ze nou eigenlijk aan het eind van de week gaan presenteren. Ze denkt dat de teams niet gewend zijn om tussentijds te rapporteren, dat het daarom onduidelijk oogt.

Het panel heeft het idee dat 3D Beyond minder goed samenwerkt dan gister. Ze hebben een hele sterke samenhang, maar een kille verbinding. Ze delen wel informatie, maar er is weinig overleg onderling. Begrijpen ze elkaar onderling wel? Het panel vindt Bimcovery daarentegen verbeterd qua samenwerking. Ze zijn nog wel aan het ronddraaien, maar de groep is duidelijk hechter aan het worden. Vandaag heeft Bimcovery meer sterren dan 3D Beyond.

16:15
Nico ten Bosch van Stadgenoot Amsterdam komt de deelnemers even toespreken. Hij is de eigenaar van het gebouw waar de teams aan werken. Door zijn toespraak weten de teams waar ze aan werken en dat het werkelijk relevant is wat de teams doen deze dagen. Buiten is de zon inmiddels eindelijk gaan schijnen. Dit heeft het team niet door want over een half uur is de deadline voor de presentatie. De laatste puntjes worden op de i gezet om het panel en het ander team straks te kunnen verbazen tijdens de presentatie.

17:00 Presentatie

Thijs Hajee doet verslag voor Bimcovery. Hij benadrukt dat ze eraan hebben gewerkt om het team beter uit de verf te laten komen. Daarna vervolgt hij zijn presentatie met een overzicht hoe ze de tips van het panel hebben gebruikt om verder te komen. Bimcovery geeft aan dat ze schuiven met capaciteit. Ze beslissen gezamenlijk wie iets doet en waarom diegene dat doet. Een échte leider hebben zij niet nodig. “Wij zíjn anders”, benadrukt Thijs Hajee. Bimcovery vindt zichzelf beter dan een schip met een kapitein, ze vinden zichzelf groepswezens. Thijs zegt – hij noemt het ‘filosofisch geleuter’- dat ze ‘bevers’ zijn: ‘We zorgen graag voor elkaar, we controleren elkaar, we werken nauw samen.’

Dan volgt de uitleg over de case. Ze willen een onderhoud omgeving neerzetten waarbij ze het model kunnen inzetten. Ze willen dat de bewoner kan aangeven met de iPad wat er verbeterd moet worden via een app. Ze zijn begonnen om een planning op te zetten en die te koppelen aan het model. Hij toont de schetsen van de renovatie die ze willen realiseren, hij vermeldt daarbij dat ze wellicht morgen de situatie van de renovatie aan de opdrachtgever kunnen tonen. Daarnaast willen ze een 6e verdieping toevoegen aan het model. Bimcovery verwacht dat mensen op termijn meer luxe willen.

Dan is het andere team aan de beurt. 3D Beyond richt zich op drietal cases: energieverbruik, renovatie en onderhoud/levenscyclus. Het team toont de werkzaamheden van de dag. Begrotingen, EPG berekeningen, bestaande installaties ingetekend en parameters zijn gedefinieerd. Het team heeft een vleugel van het model gepakt.

De wow-momenten worden ook besproken in de presentatie. Onder deze momenten vallen het plaatsen van het model in GIS gecombineerd met weggeluid, intelligenter maken van het model door het aanvullen van parameters, kozijnen intelligenter maken, etc. Ze benadrukken dat ze de output de basis is voor hun proces. De output is bedoeld voor de opdrachtgever en het moet aan de wensen van de opdrachtgever voldoen.

Daarna worden de cases uitgelegd: inzicht vergaren in het energieverbruik, renovatie en periodiek onderhoud. Het team gaat niet in op de tips die ze een dag eerder gehad hebben van het panel.

Bimcovery heeft vandaag 9 sterren en 3D Beyond 7 sterren. Dat betekent dat er nog veel kans op verbetering is. Dat geeft het aantal niet behaalde sterren aan: voor Bimcovery 11 en voor 3D Beyond maar liefst 13 nog te behalen sterren. De teams weten wat hen te doen staat.