Dagverslag vrijdag 6 juni

De laatste dag!

8:00
De teams maken zich klaar voor de laatste dag. Het weer is prachtig, maar de teams zitten binnen noeste arbeid te verrichten. Om 07:30 zaten de eerste deelnemers al fanatiek te werken. Het is een spannende dag, want vandaag zal duidelijk worden welk team de winnaar wordt. Alles is mogelijk, want het is een nek-aan-nek race. Binnen beide teams hangt een gezonde spanning, maar ook een prettige sfeer. Gisteravond bleek dat 3D Beyond een kleine voorsprong had op Bimcovery. Maar, vandaag hebben de teams allebei weer evenveel kansen. Het panel loopt actief rond om te teamleden te ondervragen.

10:30
3D Beyond komt bij elkaar om de planning door te nemen en om na te vragen of iedereen alles op orde heeft. Het panel is hierbij aanwezig en het lijkt allemaal volgens planning te verlopen. De bevers van Bimcovery zitten nog te werken achter de computers.

13:00
Het panel verzamelt zich in de hal. Ze willen graag een tussentijdse beoordeling doen, voordat ze het eindoordeel bekend maken. Er is niet veel veranderd sinds donderdag. De teams zijn nog steeds behoorlijk gelijkwaardig. Het panel is behoorlijk verdeeld. Sommige leden neigen meer naar Bimcovery, anderen naar 3D Beyond. Het panel is het erover eens dat de teams gelijkwaardig zijn en dat het twee prettige teams zijn. Geen conflicten, goede samenwerking en ontzettend veel fanatieke mensen. Het panel vindt dat ontzettend leuk om te zien. Een uur later komt het panel nogmaals samen, nadat ze hun eerste feedback hebben teruggekoppeld aan de teams. Het feedback is onveranderd. Ze hebben nog net iets beter overzicht van hoe het binnen de teams eraan toe gaat, maar het panel maakt zich nu voornamelijk op voor de presentaties.

15:00
Jan Kees opent de afsluiting. Hij legt aan de circa 100 mensen in de zaal uit wat de bedoeling was van deze week. De presentaties zijn via de livestream live overal ter wereld te zien. Jaap Kolk legt de gasten uit aan de hand van welke criteria het panel de teams beoordeelt.

 

“Als iets niet lukt, heb je niet gefaald, maar iets geleerd.” – 3D Beyond

De presentaties gaan van start. De deelnemers zijn vermoeid, maar er heerst ook een bepaald gevoel van opluchting. 3D Beyond mag beginnen. De drie cases worden opnieuw gepresenteerd. Case 3 hebben ze aan case 1 toegepast. Ze leggen wederom uit hoe ze de cases oplossing. Ze gebruiken het schema input – tool – output. Ook de koppeling tussen Revit, Excel en Vico worden nogmaals uitgelegd. De presentatie is hetzelfde als een dag eerder, alleen bevat de presentatie nog wat aanvullingen. Ook leggen ze het gebruik van verschillende software uit. De opdrachtgever kan met een app gewoon op zijn tablet gebouwen zien en daar informatie over zien, bijvoorbeeld. Ook hebben ze gebruik gemaakt van een 3D bril. Met deze bril kun je door een pand lopen in een model dat nog niet gerealiseerd is.
Bevindingen van het team zijn dat BIM verder gaat dan het model. Ze vinden BIM een vraag-antwoordspel en een samenwerking.

 

“De Bevers”- Bimcovery

Dan komt Thijs het podium op voor het team Bimcovery. Hij opent de tv-gids naar aanleiding van de teamnaam. Er staan programma’s in als ‘De bever draait door’, ‘Hotter than my bever’ en Paul en de Wittebever. De zaal is geamuseerd en de presentatie is humoristisch en levendig. Daarna benadrukt hij het feit dat ze allemaal groepswerkers zijn. Dan volgt de uitleg van hun werkwijze. Ze hebben niet alleen de duurzaamheid in kaart gebracht, maar ook de kostenberekeningen. Thijs legt ook uit dat ze het model groter hebben gemaakt, door er een extra verdieping op te plaatsen, omdat sommigen gewoon graag wilde leren modelleren. De presentatie is heel overzichtelijk. De uitgewerkte ideeën van het team komen goed tot hun recht omdat het team alles heel mooi in beeld heeft gebracht. Ze maken veel gebruik van filmpjes die bepaalde ideeën uitleggen. De levendige manier van presenteren van Thijs zorgt voor hier en daar wat gegrinnik in de zaal.

Vervolgens krijgt het panel maximaal tien minuten om te bedenken wie de winnaar wordt. Ondertussen worden Hermie en Carlos, de coaches, op het podium uitgenodigd. Carlos zegt dat hij ‘de meneer Vos’ het leukste vond van de week. Hij zegt dat hij nog nooit een team heeft gehad waarbij hij op deze manier kon werken.

En dan, het moment van de waarheid, wie wordt de winnaar? Jan Kees vertelt de tussenstanden van de afgelopen dagen en benadrukt dat de stand tot nu toe ongeveer gelijk is.

En de winnaar is… BIMCOVERY!

Bas van Bimcovery zegt euforie te voelen. “Het gras is bij de overkant groener”, zegt hij. Hij geeft aan de hele tijd gekeken te hebben ook bij het andere team en het gevoel te hebben dat het daar beter zat. “Maar dan zie je die beoordeling, en dan ben je toch echt wel heel blij”, voegt hij eraan toe. De prijzen worden uitgereikt en 3D Beyond sluit zich aan op het podium bij Bimcovery. Ook het panel voegt zich bij het gezelschap. Ook Mark van Bimcovery geeft aan dat hij soms zenuwachtig werd door de goede prestaties van het andere team. “We hadden het goed voor elkaar, maar het andere team ook. Het was spannend tot het laatste moment.”

Het panel geeft aan unaniem te hebben beslist dat Bimcovery het betere team was. “Het scheelde weinig, maar Bimcovery heeft net iets meer stappen gezet. De presentaties waren eigenlijk een bevestiging van wat we al dachten. Dit is een goede uitkomst, het is goed dat het zo gelopen is.”

Marianne van 3D Beyond is niet teleurgesteld. “Absoluut niet! Het andere team was ook heel goed en we hebben ons best gedaan. Het is een hele goede ervaring geweest.” Moe zijn de deelnemers wel, als bekaf niet een beter benaming is. Volgens Thijs van Bimcovery komt dat meer doordat ze het in de avonden iets te laat hebben gemaakt. Hij had de overwinning niet zien aankomen. “Het zat heel dichtbij elkaar. Het andere team was ook heel goed. Maar ik ben wel heel blij en trots.”

Nog even borrelen en dan zit het er echt op voor dit jaar. Tot volgend jaar!

17:00
Borrelen!