Blog woensdag 13 maart

ing. J.G.M. (Johan) de Groot, lid van het Panel, werkzaam bij Wagemaker

Dag 2 van 4
Ook al gaat de wekker nu iets later (mijn persoonlijke monoloog van gisteren staat helaas nog ingesteld), het lijkt in mijn onderbewuste nog vroeger dan gisteren. Net als de computers van gisteren moet ik nog even opstarten.

Als zijnde vanzelfsprekend kom ik tot de conclusie dat ik mijn kam ben vergeten deze week. Met een strooihoofd (niet te verwarren met verstrooid hoofd) als de mijne kan dit wel eens lastig worden. Dit probleem kan echter tot creatieve oplossingen leiden. "Keep it simple… keep it simple…" Ow ja, de vijfpuntige kam (ook wel hand genaamd) gaat dienst doen als haar-fatsoeneer-middel. Het werkt boven verwachting goed (vanuit de optiek van een mannelijke techneut, dus verwacht er niet te veel van). Mijn vriendin lacht zich een breuk om mijn euvel, via de whatsapp verneem ik dat de kam thuis al netjes uit mijn toilettas is gevallen. Ik ga ook geen nieuwe oplossing voor de komende dagen zoeken. De hand gaat deze week als kam fungeren. Als het werkt, dan werkt het.

Na een ijskoude doch heerlijk verfrissende wandeling komen we weer aan bij de Grolsch Veste. Gisteravond is nog lang en hard gewerkt. Deze ochtend zijn er ook al enkele mensen aan het werk geslagen. Ze hebben al tal van prenten opgehangen, met name om de strijdplannen voor het team en de opdrachtgever inzichtelijk te maken. Dit maakt de werkplek levendig en bruisend. De ervaring leert dat dag twee de dag is van de alternatieven, het afwegen van mogelijkheden en het bepalen van de definitieve koers richting vrijdag. We zien teams die doorslaan in de afweging van alternatieven en we zien teams die juist op de definitieve output zijn gefocust.

Ook de constructieve basismodellen worden op het einde van dag 2 gereed verwacht. De discussie over het te behalen detailniveau is gaande. Hoe ver moet de Level Of Development/Detailling vanavond zijn, en waar willen we vrijdag de zaal mee gaan omverblazen? Leuke en leerzame discussies van stuk voor stuk gedreven deelnemers.

Een grappig detail van de ochtend is het meest besproken probleem. De printer werkte altijd. Alle hedendaagse kunsten worden digitaal vertoond. Open BIM, open communicatie, maar schrijfrechten op je systeem gooit roet in het eten. Het nietige wordt hier zichtbaar, tijd voor een nieuw tijdperk.
Er gebeurt veel op de werkvloer. Team BIMmoverend test verschillende alternatieven voor de tunnel en zijn al vroeg bezig met de ondergrond in Revit. We zien daadwerkelijk samenwerking met andere teams en in de loop van de dag merk je echte synergie ontstaan. Leuk om te zien dat iedereen hier aan een gezamenlijk doel werkt.

Ik mis de sociaal psycholoog in ons midden die analyseert wat hier gebeurt. Ik heb namelijk al jaren het vermoeden dat de mensen met de meeste lol en flexibele instelling het beste scoren. De vraag is dan of de lol een gevolg of een oorzaak is. Het lijkt me geweldig interessant om psychologische vakgebieden bij dit groepsproces te betrekken.

Inmiddels hebben we een korte bijeenkomst van de projectleiders/BIM coördinators bijgewoond. Ik kon niet anders zeggen dan "I like". Het was gestructureerd zonder remmen op het proces te genereren, afspraken werden gemaakt en daadwerkelijk snel opgepakt. Ik verwacht veel van deze club vandaag.

Ook team Epy2Ko gaat als een speer van start vandaag. Ook zij hebben structureel plannen gemaakt voor de dag en lijken al relatief snel constructieve oplossingen te genereren. Dit heeft voor- en nadelen. Qua output zal het al aardig gaan smoelen, maar het gevaar bestaat dat men halverwege dag 3 meer van hetzelfde gaat doen. Epy2Ko heeft overigens merkbaar geluisterd naar de kritieken gisteren. Man, hier wordt ook echt netjes gewerkt. Je ziet hoe trots mensen bezig zijn met hun "kindje" en dat doet iedereen goed.

Later op de dag wordt wel ons vermoeden gevoed dat sturen op het proces lastiger wordt aangezien veel energie wordt besteed aan schijnbare "reguliere" output. We laten ons verrassen want volgens mij zien we niet alles…

Team Devide 2 Multiply (D2M), zij hebben inmiddels ook een naam en logo, is ook bezig met de omgeving en blijft, zo lijkt het, op de lagere LOD's hangen maar men is wel al in dit stadium analyses aan het uitvoeren om beslissingen in dit stadium gefundeerd te kunnen nemen. Minimale input voor belangrijke beslissingen dus, een interessante gedachte. Een leuk en origineel doel dat zeker tot verassingen kan leiden later deze week. Het team bewandelt dus ook een ander pad dan de andere groepen.

Tijdens de presentatie worden we dan ook (eindelijk) aangenaam verrast over de plannen en het reeds verzette werk en hun plannen. Echter hebben ze over de eerste twee dagen al punten verloren, wat jammer is. Immers konden wij niet oordelen over niet zichtbare ontwikkelingen. Want ontwikkelingen zijn er te bemerken vandaag. Zo "plakte" niet alle onderdeeltjes netjes aan elkaar in de cloud. Echter toont het lef om nieuwe dingen te proberen. Dat iets nog niet zo goed werkt is goede input voor andere teams en we worden er allemaal wijzer van. Ook hier belooft het wat voor de komende dag, de tijd begint echter te dringen. Meer dan de helft van de productieve tijd is namelijk al voorbij.

Tijd voor de presentaties. Wat een overweldigend verschil met gisteren. Alle teams gaan andere kanten op maar allemaal hebben ze geweldige sprongen gemaakt. De één onderzoekt veel mogelijkheden, de ander is al bezig met het goed uitwerken van het ontwerp. Ieder zijn ding, niets is fout. We zien wel dat de beoordeling van deze tweede dag wel matched met de presentaties. Een bevestiging dat we trachten iedereen zo goed mogelijk te begrijpen. We sturen op pro-actieve houdigen van de deelnemers. Dit werkt soms nog enige discussie in de hand, maar iedereen heeft uiteindelijk de neuzen dezelfde kant op staan. Communicatie is ook hier de spil gebleken. BIMmen is dan ook een vorm van communicatie, maar wel kei hard. Om intonatie, energie, gevoel etc. mee te geven aan data… dan is face to face communicatie toch nog de beste manier. Kom zeker eens kijken op de eindpresentatie op vrijdag. U zult zien wat we bedoelen.

Na de presentaties was het weer tijd voor overleg. Als vanzelf gaat bijna iedereen door met werken. In de avonduren gebeurt er veel! Mensen worden ook losser, de druk is even van de ketel. Er wordt tussen de teams veel uitgewisseld waarbij zelfs extra presentaties worden gegeven voor wie wil aanschuiven. De ideale wereld begint zich te vormen na het avondeten ;). Zou de werkende mensch als vanzelf de avond met fun koppelen? Ik geloof er niets van.

Daar zitten ze dan, het is nu 21:00u. Druk aan het werk. Er gebeurt werkelijk van alles. Zelfs als mensen buurten zijn ze onderbewust al bezig met BIMmen. Elkaar leren kennen, weten wat mensen kunnen, een team vormen, elkaar helpen. Met zijn allen maken we niet alleen de kwaliteit hoger, maar creëren we ook meer sfeer.