Blog donderdag 14 maart

ing. J.G.M. (Johan) de Groot, lid van het Panel, werkzaam bij Wagemaker

Dag 3 van 4
Ja, eindelijk een fatsoenlijke nachtrust gehad. Ik denk dat het vertrouwen begint te groeien dat het goed gaat komen. Dat brengt een rust in je lijf en creativiteit ontstaat. Vrijdag zal dat moeten leiden tot een climax. Daarna zal het wel weer afzwakken, zo'n boost aan adrenaline houdt van nature niemand heel lang vol. Voor de die-hard blogvolger: ja ook deze ochtend ben ik weer tot de conclusie gekomen dat ik iets ben vergeten… mijn scheermes. Als u morgen naar de eindpresentatie komt, kijk dan even rond. Die man met die onverzorgde stoppelbaard, ongekamd haar en vermoeid uiterlijk… dat ben ik! Kom mij gerust een schouderklopje geven, ik heb het nodig.

Gisteren werd tijdens het bierrondje op de late avond overigens kort maar krachtig duidelijk hoe de gemiddelde BIMCaseweek omschreven kan worden. Breng willekeurige individuen bij elkaar en ze gaan in alle hevigheid rollen verdelen, men gaat zich een comfortabele positie aanmeten door zich aan te passen aan de groep en invloed uit te oefenen (dag 1). Daarna gaan ze nog wat proberen gedaan te krijgen van anderen, zoeken een tijdverdrijf en wellicht een doel en uitdaging (dag 2). Iedereen weet zijn plek en creatieve spelletjes worden gespeeld, men voelt geen onplezierige grenzen want je weet wat je aan elkaar hebt (dag 3, de feitelijke BIMdag dus!). Er ontstaan prachtige dingen. Een explosie aan leuke output wordt gedeeld met een ieder die het wil horen (dag 4). Men gaat naar huis en gaat weer doen wat men altijd al deed… of niet? (de rest van u leven). Tja ,wat gaan we doen met de opgedane kennis van deze week? Een vraag die eenieder voor zichzelf kan beantwoorden. Vandaag gaat het sowieso een topdag worden met mooie output en hopelijk nieuwe ontwikkelingen.

De dag begint bij elk team met frisse energie. Wat een verschil weer met de vorige dagen, het is onvoorstelbaar. Stel je een gemiddelde bedrijfsvloer voor, vermenigvuldig de bezigheden met twintig en je krijgt een idee van wat er hier een dag lang afspeelt. De energie spat er van af! Teams communiceren met elkaar, met het panel, met de opdrachtgever, men werkt samen. De schotten tussen de teams worden direct weggezet. Openheid is de boodschap.

In vergelijking met vorige jaren bemeren wij wel dat de nadruk op BIM-analyses ligt. Het eigenlijke inzichtelijk presenteren van data bewerkingen. In meerdere gevallen leidt een analyse tot een ontwerpwijziging, wat de noodzaak van deze mogelijkheden weergeeft. De eigenlijke bouwtekening komt eigenlijk relatief weinig terug in de verhalen. Deze in de lifecycle -slechts kortstondig maar wel belangrijke- informatiedrager lijkt meer een outputmogelijkheid te worden i.p.v. een einddoel. Ik verwacht in de komende jaren dan ook een exponentiële doorvoersnelheid van de ontwikkeling in standaardisatie, digitalisering van de productie, het monitoren van de bouw (syncen van de uitvoering met het model!!), het beheer van ruimten en onderdelen door een beheermodel, het anders vermarkten van engineering en het werkelijk samenwerken … Dus marktpartijen, haakt op tijd aan!

Deze derde dag wordt men geleefd, zo ook het panel. Voor je het weet is het bijna avond en wat er allemaal voorbij komt is bijna niet te bevatten. Je wordt aan alle kanten bestookt met showcases, nieuwe uitvindingen en geweldige data koppelingen, en zo hoort het ook te zijn! Werkelijk aanstekelijk die enthousiaste ideeën. Ik moet zeggen dat de sfeer inmiddels is zoals hij moet zijn, de bijna ideale BIM situatie wordt benaderd. Toch doet elk team dit op zijn eigen manier. Ondertussen zijn de presentaties in de maak en is het nog even haasten om een goed oordeel te kunnen vellen tezamen met het panel. Over het algemeen zijn we over vandaag echt tevreden en we komen dan ook snel tot overeenstemming over het resultaat. Dit gaan we de teams dan ook vertellen. We gaan naar de presentatieruimte, vol verwachting klopt ons hart…

Ik wil niet te veel gaan verklappen, maar na het zien van de presentaties vandaag heb ik er alle vertrouwen in dat u morgen in een uur compleet wordt bijgepraat over de huidige mogelijkheden in BIM, mits u een leuk en compleet team samenstelt om dit te verwezenlijken ;). Alles zit er in, prachtige renders en technisch hoogwaardige resultaten. Over de layout en "verkooptactieken" kan nog worden gesproken, maar als deze trend zich tot vanavond laat doorzet komt het morgen zeker goed! Het is weer 21:00u en meer dan de helft van de deelnemers zit nog te buffelen… niemand wordt iets opgedragen… iedereen zet zich 100% in voor elkaar. Hoe mooi is die gedachte?