Woensdag 9 februari 2011

Verslag door Johan de Groot, lid van het Panel.

De ogen gaan open. Het lijkt alsof het ritme er al in komt. Tja, het ritme van alledag. Ik probeer het me even voor te stellen. Het modewoord BIM geeft je heden ten dage namelijk bovengemiddelde energie. Er worden namelijk elke dag nieuwe dingen uitgevonden, je ontdekt zelf steeds meer, nieuwe markten en samenwerkingsvormen ontstaan, het is een levendig proces volop in beweging met legio kansen.

Maar wat nu over 5 a 10 jaar, iedereen bimt op basis van steeds meer regels (niet te hopen, wel te verwachten?). Zijn er dan ook mensen die netjes elke dag met hun broodtrommeltje naar het werk toe rijden, zonder enige benoemenswaardige vorm van motivatie? Ik hoor de mensen al denken: "Oh, daar loopt echt zo'n stereotype Bimmer". Een productiemedewerker, ooit pionier! Weet je nog, vroeger… Een deprimerend vooruitzicht, hoe gaan we zorgen dat dit niet gebeurt?

Ik denk dat we met de hele sector moeten zorgen voor een open werkstructuur met enkel noodzakelijke, op het project gebaseerde "regels". Door alles te vangen in vaste werkstructuren en contracten (Gij zult niet creatief zijn!), beperk je juist de kracht van BIM. Laten we hopen dat we de huidige openheid kunnen behouden en dat de bouwwereld een werkelijke cultuuromslag zal meemaken. Persoonlijk vind ik dat de zogenaamde "zachte kant" wat meer mag opkomen. Dit geeft meerwaarde aan het eindresultaat, maar ook de werkomgeving. "De fun-factor  moet omhoog!",  zoals een collega jurylid gisteren zei. Vergeet niet dat deze werkomgeving de plek is waarin menig medewerker zich de helft van zijn wakkere leven bevindt. Zorg dat het leuk is en blijft!

Dag 3 wordt de dag van de productie, dat is meteen duidelijk. De eerste virtual reality films worden al op de smartboards getoond. Prima ontwikkeling lijkt me! De screenshots met bevindingen vullen de directories op de centrale servers. De eerste mensen beginnen al met detailleren. Discussies over wapening , meetbaarheid van ethiek, trapleuningen, ledlampen etc. beginnen te ontstaan. Je merkt het, de techneuten willen door vandaag! Even geen samenkomst, terugkoppeling en plenaire sessies, wij zijn al betrokken, gemotiveerd en gedreven. Nee, nu is het tijd om onze model-skills te showen: Productie draaien, maar dan "new style"! Komt dat BIM dan komt dat BIM.

Prachtig om te zien dat de teams onderling lantaarnpalen en speeltoestellen uitwisselen. Er wordt hier en daar ook flink gelachen, maar ook de onderlinge competitie is duidelijk merkbaar. De meest markante vragen en informatiestromen gaan in veelrichtingverkeer kriskras door elkaar. Nogal veel bedrijvigheid zogezegd. Vandaag ben ik bij veel mensen neergestreken om ten eerste hun werkzaamheden helder te krijgen, maar ook vraag ik hen de eigen functie in het gehele proces uit te leggen. Hoe werk jij mee aan het einddoel van het team? De antwoorden variëren nogal. Maar iedereen is gedreven, een ongekend synergetisch niveau! Het lijkt er op dat de gezamenlijke inzet van de twee eerste dagen nu zijn vruchten afwerpt.

Tijdens de presentaties was het publiek weer in grote getallen aanwezig. Zeker meer dan vorig jaar! Erg leuk om te zien dat het zo leeft in de bouwwereld. Mijn tip is morgen op tijd aanwezig te zijn voor de eindpresentatie, want dat zou maar zo eens een staanplaats kunnen worden… U bent gewaarschuwd.

De presentaties zijn wederom gestegen in niveau. Het aangehouden proces wordt per team duidelijker, de bewijsvoering harder, de plaatjes mooier. Veel lof voor deze hardwerkende deelnemers! Echt een top prestatie. Wij als beoordelingspanel krijgen het echter moeilijker. Het is lastig alles mee te krijgen, wat gebeurt er allemaal? Als je als bezoeker van de Bouw & ICT beurs langs bent gekomen deze week, dan begrijp je dat het lastig is om in alle drukte de belangrijke ontwikkelingen bij te wonen. Toch hebben we, zeker deze dag, het gevoel gehad dat we geen belangrijke informatie hebben gemist en belangrijke beslismomenten mee hebben gekregen. Na de presentaties hebben we ook getracht de teams van een goed advies te voorzien om hun project succesvol af te ronden. Iets waarmee ze verder kunnen. Dit werd (tevens uitgesproken door alle teams) gewaardeerd en met open armen ontvangen. Dit is onze kick, het wederzijds respect dat je in de loop der week voor elkaar krijgt! Er wordt gewoon veel gedaan met de bevindingen, dit zie je direct terug in de presentaties. Het is fijn dat je gezamenlijk het BIM niveau op deze wijze omhoog kan krikken. Gewoonweg inspirerend!

Morgen gaat het dan gebeuren. De final judgement. Het kan eigenlijk nog alle kanten op. Tot nu toe staat "BIM genoot" (ja de naam is wederom verandert!) met een kleine voorsprong bovenaan, ze hebben de "Schwung" mee, dat mag gezegd worden. Maar gezien de plannen en vooruitgang vandaag van "Mission Bimpossible" en "BIM-it-is", is het behoud van deze koppositie alles behalve zeker. Spannender kan het werkelijk niet worden. Het wordt smullen maar ook zweten morgen. Aan ons de loodzware taak een waarheidsgetrouw oordeel te vellen. Dit is lastig maar we gaan het gewoon doen. Net als BIM, gewoon doen.