Donderdag 10 februari 2011

Verslag door Johan de Groot, lid van het Panel.

We checken alvast uit in het hotel. De koffer mag al mee naar de beurs. Een duidelijk bewijs dat de BIMCaseweek bijna ten einde is. Ik merk dat ik tijdens het typen bijna automatisch een # voor kernwoorden zet. Hoe grappig is het dat twitter snel automatisme wordt. Dit jaar was de social media zeker een belangrijk medium dat meer en meer in beweging komt. Heeft iemand al een youtube filmpje gepost op zijn of haar profiel van het complete BIMmodel? Gebruik wat mogelijk is! Na de BIMCaseweek gaan we maar eens even het web afspeuren!

Aangekomen op de beurs zien we al veel activiteit. De mensen die er al zijn doen aanspraak op hun laatste energie, het tekent af op de gezichten. Gedreven als ze zijn, "Wij willen winnen!" Jammer dat het overduidelijk is dat we op het eind van de dag de meerderheid zullen moeten teleurstellen. Want zo is het wel, er kan maar één de winnaar zijn. Ik kan me wel nog herinneren dat ik vorig jaar als deelnemer niet had gewonnen, maar de hele week als een overwinning zag. Totaal geen teleurstelling dus. Toch zullen sommige karakters even een klap te verwerken krijgen. Totaal begrijpelijk, want wat hier is neergezet, subliem! Het zou mooi zijn als ze deze vrijheid ook kunnen ervaren in hun dagelijkse werk. Bruikbare ontwikkelingen zullen dan zeer toepasbaar zijn. Er is echter ook een kanttekening te plaatsen, niemand trekt het natuurlijk om dit activiteitsniveau op dit level te handhaven. Pieken is leuk, maar ook doodvermoeiend op den duur. Als de BIMCaseweek een dag langer zou duren, dan moet er een EHBO post worden ingericht. We hebben geleerd deze week dat met name humor de productiviteitspiekperiode (hier uitgekozen tot het woord van het jaar, al gaat "IFC roundtripping" ook hoge ogen gooien) flink kan vergroten! De "fun-factor" betaalt uit, zoals eerder gezegd.

Bij mijn controleronden (altijd weer anders) word ik blij verrast door de geniale output die mij wordt voorgeschoteld. Met name de verhalen over de relatie en terugkoppeling met het centrale model zijn hierin belangrijk. We zien al mooie, maar bovenal creatieve renderingen verschijnen op de smartboards. Het is niet achteroverleunen op de laatste dag. Vandaag laten we zien wat we kunnen......en meer!

Een opvallende ontwikkeling is de verschuiving van observator naar collega adviseur gedurende de week. Ik noem het maar even zo, ik weet niet of er een officiële naam voor is. De informatie in het begin van de week moest echt actief uit de teams gehaald worden, nu is de informatievoorziening gewoon veel directer geregeld. Je overlegt over problemen en probeert te helpen waar je kan. Niet dat wij het beter weten, maar je hebt een beschouwende blik op het proces en dat kan tot nieuwe inzichten leiden. Ook heb je de kennis van de andere teams mogen ervaren, dus enige sturing hierin is mogelijk. Toch weet elk team mij op verschillende manieren te verrassen. Moeilijk te zeggen welk team het beste is, het zal spannend worden straks.

De tijd is daar, het eindoverleg om de uiteindelijke punten te geven per team. Elk van de 9 criteria werden uitvoerig besproken. Simpel toch? Nou, ik kan je vertellen, dit valt niet mee. Het was wel fijn dat we toch allemaal hetzelfde gevoel hadden ten aanzien van de teamprestaties. De kans dat iets cruciaals over het hoofd wordt gezien, wordt dan al erg klein. Na ons voorlopig oordeel geven we elk team de kans een korte onderbouwing te geven per citeria. Zo kan het hoognodige nog worden gezegd. Op basis hiervan kunnen nog wijzigingen in de beoordeling plaatsvinden. Gezien het voorlopige oordeel kan dit nog doorslaggevend worden, evenals de presentatie. De eindpresentatie wordt namelijk als extra punt toegevoegd in het totaal. De eigenlijke winnaar zal dus letterlijk in de laatste minuut bekend worden! Ik hoor iedereen in het panel hetzelfde zeggen: wat is dit leuk! Een gezonde spanning vult de ruimte. Sommige deelnemers zijn klaar en schudden de opgebouwde spanning van zich af. Sommige moeten zich nu nog gaan toewijden op de eindpresentatie. Ik wens ze allemaal succes! Het kan los.

Team Mission BIMpossible begint met een presentatie die sterke maar helaas ook minder sterke kanten heeft. Het lijkt alsof ze even te lang stilstaan bij het dynamische proces, dat ze wel onderscheidt van de andere teams. Toch komt er op het einde een toetje. Prachtige bruikbare output en een virtual reality film (live!) waar je u tegen zegt. Iets dat de opdrachtgever Stadgenoot aan zal spreken.

Team BIM-it-is pakt het even anders aan. Ik denk voor niet iedere willekeurige bezoeker een daverende presentatie, maar voor mensen die met BIM te maken hebben of hierin startende zijn, wel uitermate interessant. Door niet te veel de focus te leggen op de output (feitelijk eenrichtingsverkeer van data, en dus niet zo gek BIM) weten ze juist het proces en de valkuilen van het eigenlijke bimmen bloot te leggen. Een verhaal met een goede structuur, maar onderschat ook hier niet de onvoorstelbare dingen die over het scherm voorbij vliegen. Zo was de parametrische brug een leuke bijkomstigheid, en scenario 3, waarbij werd geparkeerd op het dak was helemaal zo slecht nog niet. Chapeau!

Tijd voor de laatste presentie, die van team BIMgenoot. We hadden hier hoge verwachtingen van aangezien we nogal eens "yahoe" konden horen wanneer er weer iets was opgelost. Hier kunnen we pagina's over volschrijven, maar ze maakten deze verwachtingen gewoon waar. Een perfecte verhouding van proces, techniek, samenwerking, output en fun. Eindigend met een passend advies aan de opdrachtgever. Dit zijn de resultaten naar aanleiding van uw vraag, dit kost het, dit is ons advies (verrassend genoeg scenario 2 i.p.v. 3, ze zijn de realiteit dus niet verloren). Met name de organische werkstructuur van de groep maakte dit tot een groot succes. Ik denk ook een belangrijk signaal aan de markt. Verzin een werkmethode waarbij je ieders talent ten volste kan gebruiken. Dan krijg je creatieve ideeën, vernieuwend en direct toepasbaar. Laat een groep los, kijk wat er gebeurd en probeer die enthousiaste mensen te koppelen aan een deel van je BIM. Het blijft dus mensenwerk, niets belangrijker dan teamsamenstelling. Er moet een gevoel ontstaan dat eenieder kon voelen op de BIMCaseweek 2011! Je moet het meemaken.

Uiteindelijk de spannende uitslag, wie wint de BIMCaseweek 2011 wedstrijd… Wat een geweldige spanning en wat een ontlading! Wil je weten wie heeft gewonnen? Voor de uitslag kan je de social media raadplegen, zoek het op internet, vind je eigen weg. Tegenwoordig kan je informatie vanuit allerlei richtingen vinden. Net als bij BIM, als je moeite doet om de juiste data te vinden, dan lukt dat. Begin dus met je eigen mini-BIM!

"Yahoe"!