Donderdag 10 februari 2011

De einduitslag: BIMgenoot heeft gewonnen!

I survived de BIMCaseweek!

De laatste dag. Dit jaar verbazen de deelnemers ons. Gisteren is er tot 22:00 uur doorgewerkt. Alweer! En diezelfde mensen stonden om 8:00 uur weer klaar om verder te gaan. Want er moeten deliverables worden opgeleverd. Vandaag. Voor 15:00 uur. Want om 15:00 is het panel klaar met beoordelen.

Zij hebben de hele dag, evenals alle andere dagen, vragen gesteld aan de deelnemers. Hoe rijk is het model met data? Hoeveel verschillende gegevens bevat het model? Hoeveel partijen in de gehele levenscyclus hebben wat aan de informatie in het model? In welke mate is er sprake van informatie uitwisseling? Hoe realistisch en integraal bruikbaar is het 3D plaatje? In hoeverre is de omgeving en het gebouw in het BIM geïntegreerd. Hoe is het team georganiseerd om BIM? Hoe wordt er samengewerkt? In hoeverre wordt voldaan aan de mensen van de opdrachtgever? Hoe creatief wordt met de vragen omgegaan? De antwoorden worden vertaald naar cijfers door het panel.

Dus wordt alles uit de kast gehaald. Ze draaien productie! En de spanning voor de presentatie stijgt. Wie gaat wat zeggen? Zijn de sheets bekend? Hoeveel mensen kunnen er in de zaal? Hoe overleven we dit?

16:00 uur, de zaal zit zol. Minstens 400 mensen willen weten wat de resultaten zijn. Ook het bestuur van Stadgenoot is aanwezig. En wat leuk is om te weten: de woningbouwer Stadgenoot bimt nog niet. Maar wellicht dat dat verandert na het zien van de resultaten in de presentaties.

De teams "Mission: BIMpossible", "BIM-IT-IS" en "BIMgenoot" presenteren hun resultaten. De één wat flitsender dan de ander, maar wat is er weer een hoop bereikt! We zijn weer een stapje verder. Modellen met data, hoeveelheden, kosten en planning worden getoond.

Al eerder waren de BIMCriteria door het Panel toegelicht. De presentaties werden gevolgd door een korte toespraak van Frank Bijdendijk, bestuurder van Stadgenoot in Amsterdam. Hij gaf aan dat hij erg verrast was door de vele resultaten die in vier dagen waren bereikt.

Het Panel was ondertussen aan het overleggen over de definitieve uitslag. Die was gelukkig snel bekend.

En de winnaar is............
BIMgenoot! Jahoe! Thay survived the BIMcaseweek 2011!

Zij hebben het hoogst gescoord op de BIMcriteria. Frank Bijdendijk overhandigt met de hartelijke felicitaties de bijbehorende prijs aan de winnaars.

Tijd voor ontspannning en napraten. Enthousiast wordt met een drankje in de hand nog lang onderling en met de bezoekers nagepraat......

De algemene opinie van de deelnemers is, dat ze ontzettend veel hebben geleerd. Dat BIM nu echt voor hen is gaan leven en dat ze uitzien naar de toepassingen de komende tijd in hun eigen bedrijf en projecten. Want één ding is zeker, we gaan er allemaal mee door!