Dinsdag 8 februari 2011

De tweede dag zit er bijna op. De teams zijn net als gisteren na 21.00 nog druk bezig. De sfeer zit er goed in op deze eerste dag dat de Bouw & ICT open is. De publieksruimte vervult de beoogde functie om informatie aan de bezoekers te geven.

De focus deze dag lag in eerste intantie op het verder verwerken van de aanbevelingen van het Panel van de vorige dag. Veel tijd werd besteed aan het bijsturen van de strategie. Eén van de teams bestede veel tijd (en taart) aan het positief beïnvloeden van het Panel. Ook waren er twee teams die zich met een andere naam bekend maakten als gisteren en daarmee een cameliontische indruk wekten.

Op het gebied van BIM werden, wat schoorvoetend, weer een aantal stappen gezet. De indruk werd gewekt dat er nog veel in het vat zit, maar dat dit nog niet allemaal wordt gedeeld. Dat kan natuurlijk komen door het competitieve element; men wil het kruit natuurlijk niet vroegtijdig verschieten.

Ook de output die juist voor bezoekers interessant is, naast het doorlopen proces en de techniek, moet nog echt op gang komen. "Maar de plotter doet het nog steeds niet", dat argument kon gelukkig snel ter zijde worden geschoven, want aan diverse wanden hingen wel andere posters die uit dezelfde plotter waren gerold. De ICT voorzieningen, netwerk, harde schijf en internet, werken vanaf het eerste moment voortreffelijk.

Hierboven een indruk van enkele teamleden die het BIM-men nog even met de hand doen. De verwachting is dat morgen al deze informatie ook verwerkt wordt in BIM.

Veel wordt gewerkt met de BIMserver. Het is nog niet duidelijk geworden bij elk team of dat nu wel of niet goed werkt en of daar ook de gewenste resultaten voor het team mee worden bereikt. Dat kan natuurlijk ook komen doordat er nog twee dagen te gaan zijn en de resultaten voor een groot deel nog behaald moeten worden.

Nadat de organisatie haar ontevredenheid heeft geuit betreffende de teamnamen, zijn de teams met nieuwe verrassende (not) namen gekomen.

Kabouter Plop en het BIM mysterie (Gisteren nog Alibaba en de 20 BIM'ers)

Deze naam is nog niet definitief, zij twijfelen nog over de serieusheid. Waarschijnlijk komen Wipneus en BIM, BIMbad de zeeman, vrouwtje BIMlepel, TitatoverBIM, BIM je rot of Beertje CollarBIM nog voorbij.

Het Panel heeft Kabouter Plop en het BIM mysterie gemotiveerd met haar beoordelingen gisteren. De hele dinsdag is erop gericht om beter te scoren op de BIMCriteria. Men heeft het proces beschreven, een BIM manager toegevoegd die de voortgang en het proces bewaakt en de samenwerking met andere teams gezocht. In de samenwerking met andere teams wordt gehandeld, een goed brandcompartimenten onderzoek wordt geruild tegen brugonderdelen.

De BIMserver wordt ingezet om de informatie-uitwisseling te bevorderen. Versiebeheer en een logboek worden daaarvan gebruikt om de voortgang inzichtelijk te maken. De opdrachtgever is bevraagd omtrent zijn wensen, de wensen worden nog verwerkt in de diverse onderdelen.

BIM IT IS (Gisteren nog SIMsala BIM)

Dit team heeft eerst de hoofddoelen voor vandaag bepaald. Daarnaast zijn het organisatieteam, het proces, de scenario's en de BIMCriteria onder de loep genomen. Ook team BIM IT IS gebruikt de BIMserver (eigenlijk geen server, maar software waarmee je IFC modellen kunt opslaan). Helaas is de BIMServer alleen nog maar getest en nog niet gebruikt voor het echte model.

Veel energie is gestoken in de te onderzoeken scenario's van de opdracht; ze willen graag middels een autolift de auto's op het dak parkeren. Er wordt nog gekeken of het investeringstechnisch haalbaar is. Ook onderlinge afspraken over de brug worden met de 3 teams afgetikt. De samenwerking wordt naar een hoger niveau getild.

MISSION: BIMPossible (Gisteren ook MISSION: BIMpossible)

De dag is gestart met een discussie over de communicatie en structuren. Wat is er minimaal nodig? Wie gaat wat doen? En hoe gaan we dat bereiken? Nadat de neuzen dezelfde kant op staan, gaan ze verder. Ook team MISSION: BIMpossible maakt gebruikt van een BIMserver. De data staat op de netwerkschijf. Niet alle softwarepakketten kunnen de IFC modellen goed importeren en exporteren. Hier is veel mee geëxperimenteerd.

De opdrachtgever is goed betrokken in de uitwerking van de scenario's. Het model wordt getoetst aan de hand van de scenario's.
Uiteraard geldt ook voor dit team dat de samenwerking is opgezocht.

 

De resultaten zijn mooi na twee dagen werken. Maar een aantal aspecten worden nog gemist. Hoe wordt de duurzaamheid aangetoond? Zijn er levensduur berekeningen? Zijn er energie berekeningen? Hoe staat het met de tekeningen? Beheer en onderhoud?

Het Panel beoordeelt de teams niet veel hoger dan gisteren, dat komt onder andere omdat de bovenstaande aspecten nog missen. Werk aan de winkel dus! De teams geven aan dat ze vanavond nog tot 22:00 uur hebben en dat de dag nog lang niet voorbij is! Het komt allemaal goed.